(Business) Creativiteit

Thuiswerken: hoe blijf je creatief? Zo dus!

17/02/2021

< Ga terug naar blog home

Hoe staat het met jouw creativiteit nu we bijna een jaar thuiswerken? Creatief denken terwijl je een hele dag thuis zit met een lange to do-lijst en weinig focus is al lastig. Maar wanneer je creatief moet zijn wanneer je geen inspiratie hebt, continu wordt afgeleid door je omgeving – kids, de was of everyting – of weinig contact met collega’s hebt, is dit nog veel lastiger.

Dus hoe blijf je creatief met thuiswerken? Ik deel je graag mijn tips.

1. Zorg dat je zo min mogelijk afleiding hebt

Deze is waarschijnlijk het meest voor de hand liggend. Even de was doen, de vaatwasser inruimen en boodschappen bestellen zijn misschien klusjes die je nu we meer thuiswerken even snel tussendoor wil doen. Maar dit zorgt er ook voor dat je snel blijft hangen in de dagelijkse sleur. Probeer dus focus blokken te creëren waar jij tijd besteed aan je to do en gefocust blijft op de uitdaging.

2. Zoek inspiratie

Er zijn heel veel bedrijven die een creatieve slag hebben weten te geven aan deze crisis. Vaak is de oplossing voor jouw probleem al bedacht. Dus leer ook van andere branches of landen. Hoe gaan hun om met deze situatie en wat kun je daarvan leren? Wie weet vind je snel een creatieve oplossin

3. Plan een brainstorm

Trommel je collega’s op en zorg dat je online gaat brainstormen. Ook online kun je heel goed brainstormen en zijn er verschillende tools die je helpen om samen te werken. Vind je het lastig om een sessie effectief te organiseren? Zorg dan dat je de brainstorm laat faciliteren!

We zitten al een tijdje in deze nieuwe situatie. Mogelijk heb je al veel verschillende zaken opgepakt. Goed bezig! De creatieve ondernemers winnen op dit moment de strijd van Covid-19 en de maatregelen. Maar je bent nooit te laat om (toch) te starten met een eigen draai te geven aan deze situatie. Er zijn nog steeds veel uitdagingen die opgelost moeten worden. Vragen die je hierbij helpen: wat zijn de uitdagingen van je klant op dit moment? Hoe kun je die het beste oplossen? Deze vraag is al een brainstorm waard. Dus schrijf je ideeën op en los de nieuwe problemen op die je nu tegenkomt.

4. Plan een leuke workshop!

Nieuwe dingen proberen triggert onze creativiteit. Waarschijnlijk deed je dit eerst door het boeken van een vakantie of een dagje museum. Maar ook de teamuitjes waren altijd wel nuttig. Nu we beperkt worden in onze activiteiten moeten we op zoek naar nieuwe activiteiten. Maar gelukkig is de keuze reuze. Kijk eens op deze site. Misschien krijg je er wel wat inspiratie van!

5. Doe een creatieve braintraining

Je kan je hersenen op verschillende manieren aanzetten om creatiever te worden. Hier zijn verschillende oefeningen voor. Op mijn Instagram en blog vind je verschillende oefeningen om je creativiteit te trainen.

6. Een wandel braindump: walks en talks

Tijdens een wandeling kun je in de buitenlucht toch wel nieuwe ideeën bedenken. Niet super gestructureerd, maar wel nuttig voor kleine probleempjes die snel moeten worden opgelost. Als je wandelt zit je even niet achter je beeldscherm met weer datzelfde uitzicht. Zorg er wel voor dat ieders rol duidelijk is en dat je duidelijke afspraken maakt hoeveel tijd je eraan wil besteden.

7. Een creatieve buddy

Samen is alles leuker. Normaal loop je even langs die ene collega voor advies. Nu is dat allemaal wat lastiger. Zorg ervoor dat je een buddy hebt waar je je creativiteit mee kan delen. Die je AAN kan zetten op de momenten dat jij het even niet meer weet. Dit kan ook een creatieve mentor zijn.

8. Geef aan wat je nodig

Jij kent jezelf het beste. Of je hebt in ieder geval de mogelijkheid om uit te proberen wat voor jou werkt. Het is erg belangrijk dat je aangeeft bij je werkgever , manager of jezelf wat jij nodig hebt om creatief te kunnen presteren. Is dat meer tijd om met collega’s te overleggen? Structurele brainstormsessies? Creatieve uitjes? Input van andere mensen? Inspiratie van je manager? Een cursus? Een facilitator tijdens de (online) brainstormsessie? Een creatieve mentor?

En voor de managers. Vraag aan je teamleden wat ze nodig hebben op individueel niveau. Zo kun je je werkgevers het beste begeleiden in deze tijd.

Heel veel plezier bij het ontdekken van jouw creativiteit op je thuiswerkplek. Neem gerust contact met me op als ik je kan helpen met het faciliteren van een digitale sessie of als je even wil sparren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *