(Business) Creativiteit

10 tips om creatief denken te stimuleren

04/03/2022

< Ga terug naar blog home

Heb jij wel eens moeite met het bedenken van nieuwe, creatieve ideeën? En ben jij na lang denken toch écht inspiratieloos? Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Veel mensen lopen namelijk wel eens vast in een bepaald denkpatroon. Zelfs ik zit soms helemaal vast en kan dan wel wat inspiratie gebruiken. Ik deel graag met je hoe ik mijn creativiteit weer volop laat stromen.


Je hoeft ook echt niet geboren te zijn met een creatieve gave om out-of-the-box te kunnen denken. Het is een vaardigheid die je prima kunt leren. Door je creativiteit te oefenen, zullen ideeën gemakkelijker en vaker voorbijkomen.
Omdat het niet altijd makkelijk is om buiten de welbekende “kaders” te denken, heb ik een aantal tips voor je opgesomd waarop je je creatieve inspiratie gemakkelijk kunt stimuleren.

creatief denken stimuleren

Tip 1: Schrijf al je slechte ideeën op

Dit zal waarschijnlijk helemaal tegen je eigen intuïtie in, maar het is zeker het proberen waard. Het opschrijven van je slechte ideeën dwingt je om op een andere manier tegen het probleem aan te kijken. Een super goede manier om je creativiteit te stimuleren dus!

Tip 2: Doe even iets helemaal anders

Soms komen de beste ideeën wanneer je het totaal niet verwacht. Bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, tijdens het sporten of onder de douche. Dus, wanneer je even geen inspiratie hebt voor je werk werkt het super goed om even totaal iets anders te doen.
Belangrijk voor deze tip is om het jezelf ook echt te gunnen. We zijn vaak geneigd alleen taken te verrichten die direct iets opleveren, maar creatieve ideeën zijn helaas niet af te dwingen. Een goede reden om tijdens je werk ook echt even af te sluiten.

Tip 3: Mediteer; creatief denken door niet te denken

Even 5 minuten mediteren kan al een hele opfrisser zijn voor je creativiteit. Heb je hier moeite mee? Dan kun je altijd gebruik maken van verschillende mindfulness apps zoals Headspace, Calm en The Mindfulness App.

Tip 4: Balanceer op de rand van waken en slapen

Deze tip klinkt wellicht wat vaag, maar bij het lezen van mijn vorige blog zal dit een stuk duidelijker worden!

Tip 5: Verander je omgeving

Je omgeving heeft ontzettend veel invloed op je werk. Het is daarbij belangrijk om je werkplek in te richten om productief aan het werk kunnen gaan, zodat je niet herinnerd wordt aan wat je normaal doet. Dit maakt het namelijk moeilijk om aan nieuwe technieken voor projecten te denken.
Wat je kunt doen, is een creatieve omgeving vinden óf creëren. Vind een nieuwe plek om te gaan zitten. Dit kan een andere kamer zijn, of misschien wel buiten. Zorg ervoor dat je alle materialen hebt om je creativiteit te laten vliegen zoals pennen, papier en notitieboekjes. Zorg er wel voor dat je niet te veel materialen om je heen hebt waardoor je productiviteit ervan verslechterd wordt.

Tip 6: Stuur jezelf een spraakbericht in de auto en leg een schriftje naast je bed

Zoals ik bij tip twee ook al heb benoemd, komen de beste ideeën op momenten wanneer je het zelf niet verwacht. Zoals bijvoorbeeld ook in de auto. Een schriftje is dan niet helemaal praktisch, maar wat wel goed werkt is mijzelf via Whatsapp een spraakbericht sturen. Ik pitch mijn idee dan zo kort en krachtig mogelijk en luister deze terug op een rustig moment.
Dit gebeurt ook voor het slapen gaan, of juist wanneer ik net wakker word. Daarom ligt er altijd een schriftje naast mijn bed zodat geen enkel idee vergeten wordt. Mijn ultieme tip is daarom om nu alvast een schriftje klaar te leggen voor het geval er een goed idee door je hoofd heen raast.

Tip 7: Neem regelmatig pauze


Stoppen maakt ruimte voor nieuwe, creatieve ideeën en oplossingen. Het is soms fijn om aan een stuk door te gaan met je werk, maar durf er ook regelmatig afstand van te nemen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, of ga 5 minuten mediteren.

Tip 8: Brainstormen

Brainstormen is een populaire techniek om originele oplossingen voor problemen te vinden. Het doel van een goede brainstormsessie is om vrijer te denken en alle opties te beoordelen.


Er zijn ontzettend veel methoden en oefeningen die je kunt doen om een effectieve brainstormsessie te houden. Maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel om je brein vrij te laten denken. Alles mag, niets is gek, raar of onmogelijk.
Een van deze methodes is bijvoorbeeld de LEGO® SERIOUS PLAY® brainstormsessie. In dit artikel lees je er meer over: www.lisavanasseldonk.nl/legoblog


Ben je benieuwd naar meer brainstormtechnieken die je de mogelijkheid geven om tot nieuwe ideeën, concepten en oplossingen te komen? En wil je dit doen met een echte brainstormfanaat? Bekijk dan ook zeker mijn dienstenpagina via deze link: https://lisavanasseldonk.nl/diensten

Tip 9: Luister naar muziek

Volgens een onderzoek aan de University of Illinois Urbana-Champaign zouden mensen de beste creatieve prestaties hebben in een geluidsomgeving van ongeveer 70 decibel. Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten muziekgenres die je zelfs helpen met het verhogen van je creativiteit en werkprestaties, zoals bijvoorbeeld Coffitivity: een app met koffiebar geluiden.

Tip 10: Ga dagdromen

Om echt het onderste uit je creatieve brein te halen, moet je je geest daar ook genoeg speelruimte voor geven. Mensen die tijd nemen om even helemaal niets te doen en hun hersenen helemaal af te laten dwalen van wat “normaal” is komen ooit op de meest creatieve ideeën. Zij laten zichzelf los van het logisch denken en geven zichzelf de kans om nieuwe verbanden te leggen tussen concepten, fantasieën en ideeën.


Heb je iets gehad aan deze tips?


Ik ben heel erg benieuwd hoe deze tips jou hebben geholpen in het creatief oplossen van je bedrijfsproblemen. Loop je nog ergens tegen aan of wil je nog wat aanvullende tips? Ik ga graag met je in gesprek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *