(Business) Creativiteit

Somnox Review: Hoe je met slaap(tekort) je creativiteit een boost geeft

04/03/2022

< Ga terug naar blog home

Iedereen maakt het wel eens mee, korte nachten. Spanningen van school of je werk, of misschien wel een snurkende partner. En als je eenmaal aan kinderen bent begonnen. Ben je dankbaar voor elke nacht die je doorslaapt. Je merkt dat je de dag erna sloom, prikkelbaar en een verslechterd concentratievermogen hebt. Toch zit er één voordeel aan slaaptekort: je zou er creatief van worden. Nou kan ik wel zeggen dat ik de laatste weken echt amper heb geslapen… Zoals ik al zei: ‘kinderen’. Dus ik ben erg benieuwd.

Voordat je met trots van je stoel afspringt en elke nacht jezelf wakker houdt wil ik je een kleine disclaimer geven. Het is namelijk niet zo dat er geen risico’s hangen aan slaaptekort. Op de langere termijn is het ontzettend slecht voor je geheugen (lees: creativiteit) én vitaliteit om te weinig te slapen. Het is niet erg om een keer wat minder goed te slapen, maar maak hier geen gewoonte van.

Onderaan de blog lees je nog hoe de Somnox review mij helpt.

Voordeel van slaaptekort

“Slaaptekort is goed voor de creativiteit”, zegt Frank Evenblij in een interview op zijn televisieprogramma Het Uur Van De Waarheid. In een van deze afleveringen wordt een groep kandidaten 24 uur lang wakker gehouden, waarna ze quizvragen moeten beantwoorden en opdrachten moeten uitvoeren

Dat klinkt echt te bizar voor woorden. Toch zijn er genoeg mensen die zeggen dat er voordelen zitten aan een beetje slaaptekort. En dat is precies waarom dit experiment wordt uitgevoerd.

Volgens Frank Evenblij kan slaaptekort voordelen hebben voor je creativiteit. Hij verwijst daarvoor naar de Spaanse schilder Salvador Dali, bekent om zijn moderne kunst.

Salvador Dali raakte geïnspireerd uit een boek dat geschreven is door de Oostenrijkse neuroloog Sigmund Freud (1856 – 1939), de grondlegger van de psychoanalyse. Freud schrijft in een van zijn boeken over hypnagogie, een staat van bewustzijn die ervaren wordt in de periode tussen het wakker zijn en in slaap vallen. In deze toestand kreeg hij de meest creatieve ideeën die hij omzette in zijn kunst. En dat kun je maar al te goed terugzien in zijn schilderijen.

Maar, hoe deed hij dit dan?

Dali had de gewoonte om een siësta te houden. Na het eten ging hij in een stoel zitten, hield in één van zijn handen de lepel vast en zette hij een ijzeren dienblad op de grond. Zijn dutje duurde slechts enkele minuten, want het was niet de bedoeling om te slapen maar in een hypnagogische toestand te komen. Zodra hij in slaap kukelde en in de diepe slaap terecht kwam, viel de lepel op het dienblad. Het geluid van de lepel die het dienblad raakte, maakte hem onmiddellijk wakker. Dit is waar de magie zijn werk begon te doen.

Deze techniek liet hem toe om tussen dromen en waken te reizen. Dit klinkt misschien wat vaag, maar je kunt het voor je zien als een soort hallucinatie, een onmeetbare oceaan waar de meest verbazingwekkende dingen tevoorschijn komen.

How to: creativiteit boosten zoals Salvador Dali

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van bovenstaande tekst heel nieuwsgierig bent geworden hoe je dit zelf ook kunt proberen. Vooral als je worstelt met je creativiteit kun je dit prima inzetten als hulpmidde

  1. Zoek een rustig plekje en leg een notitieblok klaar.
  2. Ga op een stoel zitten en neem een sleutelbos in je hand.
  3. Focus je op een uitdaging.
  4. Val langzaam in slaap gefocust op je uitdaging.
  5. Je spieren ontspannen, de sleutelbos valt automatisch op de grond, je bent direct wakker.
  6. Schrijf elke ingeving of idee op.

Af en toe weinig slaap, is dat slecht?

Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft verschillende boeken geschreven over de werking van het menselijk brein. Uit de wetenschappelijke onderzoeken die hij volgt, blijkt dat onze hersenen bij te weinig slaap de stof dopamine aanmaken. Hierdoor komt er extra energie vrij wanneer er slaaptekort dreigt. Dit stofje is volgens Mieras ook goed voor de creativiteit en productiviteit van je brein.

Langdurig slaapgebrek

Zoals ik ook al beschreef in de disclaimer: maak er geen gewoonte van om dagelijks slecht te slapen. Dit kan namelijk leiden tot vele korte- en lange termijn gezondheidsproblemen én daarbij ook een inzinking op jouw creativiteit, lusteloosheid en daadkracht volgens Bijzonder Hoogleraar Marike Lancel, onderzoeker bij de European Sleep Research Society.

Wat juist weer heel tegenstrijdig is aan de andere studies die Mieras bestudeerd, is een studie van de University of North Carolina. Zij wijzen namelijk uit dat een nachtje opblijven niet bevorderlijk is voor de creativiteit. Een goede nachtrust blijkt een must voor het opbrengen van creatieve ideeën. Deze studie toont aan dat wanneer je de hele nacht opblijft, je misschien wel wat meer gedaan kan krijgen, maar dat dit niet betekent dat je hoogwaardig creatief werk verzet. “Wie niet goed uitgerust is, kan zich immers onvoldoende focussen en zal dus minder kwaliteit leveren”, aldus Roger Beaty, psychologieprofessor aan de University of North Carolina.

Wat kun je doen tegen slaaptekort?

Ik haat weinig slaap en ben zelf ook niet te genieten als ik weinig heb geslapen. Mijn creativiteit bevordert het in ieder geval niet. Maar we kunnen nu wel de conclusie trekken dat slaaptekort zeker niet bevorderlijk is voor je creativiteit. Maar wat als je moeite hebt met een goede nachtrust? Dan heb ik hier een paar handige tips voor je:

  1. Zorg voor veel licht overdag, en dim ’s avonds het licht.
    Houdt je biologische klok scherp en stel jezelf zo veel mogelijk bloot aan natuurlijk daglicht. Zodra de lichtgevoelige cellen in je ogen ’s avonds minder licht krijgen, maakt je lichaam namelijk zelf het slaaphormoon melatonine aan. Mijn Wake-up Light heeft ook een zonsverduistering functie. Superfijn om in te stellen. Zo kun je lekker rustig in slaap vallen. Wij zijn helemaal fan!
  2. Leg je telefoon niet op de slaapkamer.
    ’s Avonds even scrollen op Instgram voelt zo rustgevend voor het slapen gaan, maar dat is het niet voor ons brein. Het blauwe licht zorgt namelijk voor alertheid en dat is niet iets wat we nodig hebben tijdens onze nachtrust. Het is daarom beter om je telefoon uit te zetten en hem op een andere kamer neer te leggen om niet in de verleiding te raken. Mij heeft het enorm geholpen bij beter slapen en minder piekeren.
  3. Verminder alcohol en cafeïne inname.
    Ik drink het sowieso niet. Maar koffie, zwarte thee, cola, noem het maar op. Deze voedingsmiddelen zijn écht funest om in slaap te vallen en ik kan dit maar al te goed weten. Sinds ik dit achterwegen heb gelaten voel ik me 100x energieker dan daarvoor. Dit geldt niet alleen voor het slapen gaan, maar ook wanneer je dit overdag veel nuttigt. Ook alcohol speelt een rol in je slaap. Hoewel het misschien goed werkt om je in slaap te laten vallen werkt het niet om goed door te slapen.
  4. Sport wat later op de dag.
    Om heel eerlijk te zijn is sporten niet helemaal mijn ding. Maarja, het lichaam heeft het wel nodig. Dus als het dan moet, doe het dan op een nuttig tijdstip.Het beste tijdstip om te sporten zodat het je nachtrust positief beïnvloed is ’s middags of vroeg op de avond, minstens een half uur. Na inspanning komt namelijk ontspanning en zal je lichaam met meer gemak het slaaphormoon aanmaken.
  1. Let op je ademhaling en breng je lichaam tot rust.
    Een overactieve geest is vaak de oorzaak van slapeloosheid. Stress en onrust zorgen ervoor dat je niet kunt ontspannen. Hierdoor val je moeilijk in slaap of slaap je niet goed door. Tientallen jaren van onderzoek tonen aan dat een rustige ademhaling stress vermindert, je hartslag verlaagt en je lichaam tot rust brengt. Ademhaling is dus dé oplossing voor slecht slapen als gevolg van stress, onrust en piekeren. Samen met mijn Wake-up light kan ik fijne ademshalingoefeningen doen. Maar wij gebruiken ook nog een hele fijne andere tool om beter in slaap te komen. Ik vertel je er graag meer over.

Dit is hoe jij direct in slaap zult vallen?

Een geweldig hulpmiddel om je binnen enkele seconden in slaap te doen laten vallen is de slaaprobot Somnox. Hij simuleert de ademhaling en door hem vast te houden. Hierdoor voel je fysiek de kalme ademhaling en neem je deze (onbewust) over. Je komt vanzelf tot rust, waardoor je sneller, dieper en langer slaapt. Je kunt deze robot helemaal aanpassen naar jouw wensen en behoeftes. Kies bijvoorbeeld een ademhaling die bij jou past en speel je favoriete meditatie- of ademhalingsoefeningen af.

Somnox Review: werkt dat nou echt, zo’n slaaprobot?

Werkt dat nou echt, zo’n slaaprobot? Ik heb het voor je getest!

Wij hebben twee kleine kindjes die heel snel wakker worden. Ik vond het erg lastig om dan weer in slaap te komen zonder te piekeren. Dus toen ik de Somnox ging gebruiken viel ik veel sneller in slaap en had ik minder tijd om te piekeren.Wanneer ik wakker wordt gemaakt zet ik de Somnox weer snel aan en slaap ik zo weer in.

Beter voor mijn gezondheid, business en creativiteit.

Dus is slaaptekort nou goed of juist niet?

De wetenschap is er nog niet helemaal aan uit zijn of slaaptekort juist wel of niet goed is voor je creativiteit. Wel kunnen we zeggen dat het op de lange termijn niet aan te raden is om meermaals per week je 8 uur slaap niet te halen. Dus, vanavond dus gewoon op tijd onder de wol!

Zou je graag wat meer informatie willen over bovenstaande blog? Of loop je vast in je businessplan, en zou je daar graag wat creatieve hulp bij willen? Neem dan zeker even contact op via mijn contactpagina:

  1. […] tip klinkt wellicht wat vaag, maar bij het lezen van mijn vorige blog zal dit een stuk duidelijker […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *